středa 30. července 2014

TOP 10 a závěrečná rekapitulace

Tak v pondělí po 42 dnech odlétáme směr Evropa. Michal nadšen z dvoupatrového airbusu A 380 – 800 pro 526 lidí na palubě, tudíž v současné době největší dopravní letadlo světa. Dosedáme po více než 11 hodinách letu ve Frankfurtu, kde si dáme běh k naší bráně, ze které odlétáme do Prahy. Máme na to 20 minut a vzhledem k velikosti letiště je to několik kilometrů.  V půl třetí evropského času jsme již vlastenecky vítáni na Bohdalci.
A nastává dlouhé vyprávění, které nekončí ani o půlnoci.
Nastává tedy závěrečná rekapitulace našeho 43 denního putování po USA a v dalším, úplně posledním příspěvku, naše odpovědi na záludnou otázku Nany, která se prý na naše odpovědi těší už od prvních dnů v New Yorku. Její otázka zní: „ zda-li se nám více líbila Austrálie anebo Amerika“?!
Tak tedy:
·         Na cestě jsme byli 43 dní, z toho 5 dní v NY a pak již po přeletu do SF s vypůjčeným Fordem (díky mu, že to vydržel s námi až do konce, a že dostal někdy pekelně zabratJ) 37 dní.
·         Celkem jsme s Fordem ujeli 11 920 kilometrů.
·         Byli ve 12 státech USA : New York, New Jersey, California, Nevada Utah, Arizona , Idaho Montana, Wyoming, Jižní Dakota, Washington, Oregon. A stáli na hranicích s Kanadou.
·         Z mega měst jsme jich navštívili 6 – New York, San Francisco, Los Angeles,  Las Vegas, Salt Lake city, Portland a nepočítaně dalších měst, městeček, vesniček, některými jsme jen projížděli v jiných jsme se trochu zdrželi. Z velkoměst je naším jasným favoritem San Francisco.
·         Prochodili stovky kilometrů po 14 národních parcích, 4 National monumenty, 2 státní parky, řadu rezervací včetně těch indiánských, národních lesů apod., tudíž celkem pěkně zaokrouhlená 20.
·         Fotoaparát vydržel na 2200 fotek.
·         Na vlastní kůži jsme pocítili 53 stupňů Celsia a naopak i nulu na sněhu.
·         Nejnižší navštívené místo 85 metrů pod mořem nejvyšší 3620 n. m.
Ještě jsme se pokusili společně s dětmi vytvořit našich TOP 10 USA“ (některé položky jsou s dětmi vzácně shodné v jiných jsme se hodně lišili, což je pochopitelné, na pořadí nezáleží a pocity z některých míst si s dovolením necháváme pro sebe, některé jsou hodně intimníJ
1.       NY – Ground zero
2.       San Francisco
3.       Yosemite NP – vodopády
4.       Death Valley – Bad water
5.       Bryce NP
6.       Yellowstone NP včetně bizona na parkovišti, děti lobují za vyhlídkovou jízdu téměř na střeše auta
7.       Sequoia NP – Damíšek zdůrazňuje hořící stromy
8.       Glacier NP – ledovce a divočina, a Michalův naplněný sen – vidět medvěda
9.       Arches NP
10.    Je dělené místo – Michal si prosazuje „tu pravou Ameriku aneb Monument Valley, děti rodeo v Cody.


POZOR !!! POZOR!!!! NEODOLATELNÁ NABÍDKA NA ZÁVĚR!!!
Kdo by měl zájem a nechal se třeba i inspirovat našim putováním a zatoužil se do USA podívat, nabízíme mu náš tzv. „pas“, do všech národních parků, který je platný do konce června 2015.






Žádné komentáře:

Okomentovat