pátek 25. července 2014

Filosofické okénko

Ještě se podelime, o cem tak při přejezdech autem diskutujeme a filosofujeme. Odpovědi neznáme, jen si tak nahlas uvažujeme.
1. Autorita policistů - američané berou, že je to prestižní job a je náplní jejich práce kromě jineho kontrolovat rychlost, alkohol, pásy apod. A američané se netváří, jak je ti policisté prudi, ale že to chápou, že je to jejich job a že je tim i chrani. Stejně tak, když člověk vidí opilého řidiče, tak ví, kam zavolat a není to "bonzovaní". Ale ochrana ostatních  řidičů.
2. Opravy na silnicích jsou časté, promakane, pracují i o víkendech a případné zdržení berou řidiči s klidem a trpělivě. Nikoho jsme neslyšeli na silničáře nadávat.
3.Vůbec s časem a jeho vnímáním zacházejí tak nějak velkoryseji, nakonec si uspěchani připadáme nejvíce my.
4. Jejich nadšení i z malickosti typu jesterka či slimak je nakažlivé. A JESTE se se svou radostí spontánne a radi podělí :-).
5. Ekologie - velke téma tady. Např.jsme se dozvěděli, že mega balení jsou pro ně ekologická, zdůvodňují to  tím, že jedna velká krabice je lepší na recyklaci než 10 malých. To je asi pravda ale podle nás zase vede k větší spotřebě a plýtvání. Pak je zase nepochopitelné vše - hrnky, příbory, kelímku z plastu na jedno použití?! Možná ušetří energii na teplou vodu a saponat v mycce? Asi je těch eko pravd a cest vice.
6. Osobní zodpovědnost za zdraví, rodinu, svůj život se nám tady moc líbí. Ne, že se stát postará, zařídí, protože já mam na to nějaký nárok, ale v první řadě se postárám já, když nemůžu tak rodina, případně komunita, charita, až úplně nakonec spoléhají na nějakou vládu či stát. Domníváme se, že i toto vede pak k většímu sebevědomí, že to prostě zvládnu a že to člověka posiluje. Pro nas tady úplně očistné, proti ufnukanym a nespokojenym čechům.
7. Velká hrdost na to, ze jsem američan, to jsme už psali, a stejná úcta k válečným veteránum.ti tedy mají od státu podporu, ale proti našemu sociálnímu polštáři úplně směšnou.
 8.babička Venka se ptala na svobodu. My se tady svobodně cítíme, ale uznáváme, že tu nežijeme. Ale dle hromady přistěhovalců se zdá, že zařídit si bydlení, sehnat nějakou manuální
práci,prihlasit dítě do školy je bez dotazů a téměř hned. Pro začínající, mladé Evropany či pro ty, kteří by chtěli začít znovu a jinak asi opravdu země neomezených možností.pokud zamirite do vnitrozemí, nikdo o vás roky nemusí vědět, pokud neporuštíte nějaký zákon :-).
9.Náhled na to, že nic není zadarmo a nějaká vláda my nic jen tak zdarma vlastně nedá, že i to, co jakoby vypadá, že je zdarma,např. school bus, zaplatím nejak nepřímo z daní. Ty jsou tady tedy o hodně moc nižší než u nás, takže víc si můžu ušetřit či dát na horší časy, ale pak si samozřejmě všechno pěkně ze svého zaplatím.a berou to tak, když celý život nic nedával do důchodového systému, a byla to moje svobodná volba, tak pak neočekávám důchod od státu. Holt prodám ranč a žiju z toho zisku z prodeje, anebo si něco platí, ma pak neco take ve stáří dostanu logické že?!





10. Vzdělaní - podobné v něčem jako u nás, dle starších lidí, se dnes mladym nechce moc drit, hlavně manuálně, tak dlouho studují, někdy i pseudoobory, ale pak obtížně najdou uplatnění, jaké by si představovali, tak taky zůstávají závislí na rodičích. To se tady, myslíme, oproti minulosti dost změnilo. Pokud samozřejmě odjedu na univerzitu na druhy konec USA, tak se postarám o sebe sam a ještě si na školné vydělávam. Vůbec je tady nepsaným pravidlem, že od 16 si tady přivydělávám a nenechávám vše na rodičích. Věříme, že si z toho náš Matyáš vezme příklad a příští prázdniny místo dovolené s "prisernymi" starými a nemodernimi rodiči, půjde na celé léto na brigádu:-). Haha.
11.Všelijaká upozornění, na co si dát pozor, na co se dívat atd. JSOU sice preventivním opatřením a pomáhají k větší bezpečnosti, ale na druhou stranu si říkáme, jestli trochu neodnaucuji používat mozek a nedělají z lidí nemyslíci "stroje".
12.Více našich jistě úžasných :-) úvah si necháváme už do Prahy.



Žádné komentáře:

Okomentovat